Meditaties

OSHO Actieve Meditaties

Onderstaande video’s geven uitleg en laten zien hoe diverse vormen van Osho Meditaties en fases worden uitgevoerd. 

Waarom Actieve Meditatie?

Veel meditatietechnieken vereisen dat je je lichaam niet beweegt en mentaal stil bent. Meditatie wordt vaak als een serieuze en saaie bezigheid gezien: stil zitten in de lotus houding en daar een tijd lang mee doorgaan. En als je dat probeert te doen, ontdek je dat er een wirwar van gedachten door je heen gaat en dat je last van je benen krijgt, omdat je niet zo lang in die bepaalde houding kunt zitten. Maar voor de meeste van ons, die in een hectische Westerse consumptie-maatschappij leven en dagelijks volle agenda’s moeten afmaken, is dat eigenlijk ondoenlijk. 

Er is dagelijks teveel stress en we kunnen niet plotseling ons lichaam stil houden en onze vastgeroeste denkpatronen loslaten. Het is van belang dat we ons eerst bevrijden van de opgehoopte spanningen en denkpatronen waarin we verstrikt zijn geraakt. Zit je niet goed in je vel en voel je je gespannen en rusteloos? 

Kun je niet stil zitten en moet je altijd bezig zijn? Gelukkig kan mediteren ook op een andere manier. Je kunt Actieve meditaties doen. Die zijn door de mysticus Osho ontwikkeld, speciaal met het oog op de onrust van de hedendaagse westerse mens. Deze heeft een rusteloosheid in zich als nooit tevoren en die moet hij eerst voor een deel kwijt raken. 

Anders kan hij niet tot ontspanning komen en dieper tot zijn eigen wezen doordringen. Daarom bestaan de eerste fasen van Osho’s Actieve Meditaties altijd uit activiteit.
Die activiteit kan zijn: diep chaotisch in en uit ademen, schudden, dansen, strakke bewegingen maken met je lichaam of bewegen met de armen. Om deze activiteit te ondersteunen, opdat we niet inzakken, is er begeleidende muziek.  

Deze meditaties hebben een actief deel, waarin je alle fysieke spanningen kunt loslaten door chaotisch te ademen, uitbundig te dansen of zomaar rond te springen.   Het helpt om alle stress en frustrerende spanningen kwijt te raken. De fysieke ontspanning volgt dan vanzelf. 

Natuurlijk niet in een enkele meditatie, maar als je met een probleem zit en je kiest een actieve meditatie die je enkele weken doet, dan zul je een merkbaar verschil voelen. Zowel naar jezelf als naar je omgeving.Probeer het eens. 

Waag de gok met een actieve meditatie waarin je de kans krijgt onzingeluiden te maken, brabbeltaal te murmelen of zacht voor jezelf uit te zoemen en dan naar binnen te gaan. Het brengt je van je hoofd naar je hart, en vandaar dieper in je eigen wezen.Het kan natuurlijk ook zijn dat je je gewoon goed voelt, opgewekt, uitgelaten. 

Ook dan zijn de actieve delen van de meditaties een goede start. Met name het dansen is dan ideaal. Dansen is een prachtige manier om expressie te geven aan jezelf. Het is een intiem gesprek met je persoonlijkheid. De bewegingen en muziek kunnen je energie geven en je hart openen. En helemaal opgaan in de dans maakt je totaal vrij.

Meditatie van de maand

Terug naar de aarde                   Niet genoeg geaard zijn             Hoe kun je je weer verbonden voelen met de aarde

 

 

meditatie als je slecht kunt slapen

Misschien slaap je ‘s nachts niet zo goed. Heel weinig mensen slapen goed, dus als je niet goed heb geslapen in de nacht ben je een beetje moe gedurende de dag. Als dat het geval is doe dan iets aan je slaap. Het zou dieper gemaakt moeten worden. Tijd is niet het probleem – je kunt acht uur geslapen hebben, maar als het geen diepe slaap is ben je nog hongerig naar slaap, uitgehongerd – het gaat om diepe slaap.

Doe elke nacht voor het slapen gaan een kleine oefening, en dat zal enorm helpen. Doe het licht uit, zit in je bed klaar om te gaan slapen, maar ga eerst vijftien minuten zitten. Sluit je ogen en begin een monotoon onzin geluid te maken, bijv. la, la, la – en wacht tot er andere geluiden opkomen. Het enige waar je op moet letten is dat deze geluiden of woorden niet van een taal zijn die je kent. Als je Engels, Duits of Italiaans kent, dan moeten ze niet Engels, Duits of Italiaans zijn. Elke andere taal die je niet kent is toegestaan – Tibetaans, Chinees, Japans. Maar als je Japans kent is het niet toegestaan, dan is Italiaans prima.

Spreek een taal die je niet kent. Alleen de eerste dag zul je even een beetje in de war zijn, want hoe spreek je een taal die je niet kent? Het kan worden gedaan en als het eenmaal begint, elk geluid, onzin woorden, zet gewoon je bewuste denken uit en laat het onbewuste praten…. Wanneer het onbewuste praat kent het onbewuste geen taal.

Het is een zeer oude methode. Het komt uit het Oude Testament. Het werd in die dagen glossolalia genoemd en een paar kerken in Amerika gebruiken het nog. Ze noemen het “spreken in tongen”. En het is een wonderbaarlijke methode, één die diep doordringt in het onbewuste. Je begint met “la, la, la,” en dan ga je door met wat er ook komt. Alleen de eerste dag zul je het een beetje moeilijk vinden. Als het eenmaal komt, ken je de truck er van. Gebruik dan gedurende vijftien minuten de taal die bij je opkomt en gebruik het als een taal; je praat eigenlijk in die taal. Dit zal het bewuste denken heel diep ontspannen.

Vijftien minuten – en dan ga je gewoon liggen en slapen. Je slaap zal dieper worden. Binnen enkele weken zal er een diepte in je slaap komen en in de ochtend zul je je helemaal fris voelen.  

The Science of the Soul 

Osho Active Meditaties

Dynamic Meditatie

Kundalini Meditatie

Nadabrahma Meditatie

Nataraj Meditatie

Mandala Meditatie

Gourishankar Meditatie

Chakra Breathing Meditatie

Chakra Sounds Meditatie 

No Dimention Meditatie

Heart Chakra Meditatie

Dynamische Meditatie

Deze meditatie bestaat uit vijf fases. Het is een snelle, intensieve en grondige manier om oude en verstokte patronen van de bodymind die je in het verleden gevangen houden,te doorbreken en om de vrijheid, het waarnemen, de stilte en vrede te kunnen ervaren. De meditatie is bedoeld voor de vroege ochtend. De activiteit bestaat uit diep chaotisch ademhalen op drummuziek, het uitfreaken van opgekropte emoties en stress en het diep laten doordringen van de hoe-klank in het sekscentrum.

Nataraj Meditatie

Deze meditatie bestaat uit drie fases.
Dit is een dansmeditatie die je helemaal uit je zorgen en denkwereld haalt. De dans wordt geleidelijk aan steeds dieper en totaler; door de bijbehorende exotische muziek word je hiertoe uitgenodigd. Al dansende word je de dans en degene die danst verdwijnt steeds meer. Dit geeft een gelukkig gevoel; immers je ontdekt, dat je veel meer bent dan wie je meende te zijn.

Chakra Sounds Meditatie

Deze meditatie bestaat uit twee fases. Bij deze meditatie openen en harmoniseren vocale klanken de chakra’s of energiecentra en maken deze bewust. Het kan een diepe vreedzame stilte in je teweeg brengen. Door de aandacht die je daarbij op je chakra’s richt, openen die zich en komen ze in balans.

Heart Chakra Meditatie

Deze meditatie bestaat uit zes fases.
Deze meditatie is bijzonder geschikt om het hartchakra te openen. De meditatie is voortgekomen uit de soefi traditie en stelt ons in staat om meer vanuit het hart te leven. Het is fijne zachte meditatie op prachtige muziek van Karunesh

Kundalini Meditatie

Deze meditatie bestaat uit vier fases.
Dit is de zustermeditatie van de dynamische meditatie. Deze wordt meestal later op de dag gedaan. Hij wordt gebruikt om, aan het einde van de dag, alle ervaringen af te schudden, daarna te dansen en tenslotte rust en vrede in jezelf te vinden. Het schudden sluit aan bij een natuurlijk schudden dat in mensen aanwezig is. Door de intense dansmuziek laat je daarna je lichaam gaan, zoals dit wil gaan. De laatste twee fases zorgen dat al deze energie vertikaal kan gaan stromen en omhoog bewegen, de stilte in. Het is een zeer effectieve manier om aan het einde van de dag te ontstressen en los te laten

Mandala Meditatie

Deze meditatie bestaat uit vier fases.
Iedere cirkel heeft een middelpunt. Bij de eerste drie fases van deze energieke en krachtige methode is het doel “gecenterd” raken, door een cirkel van energie te scheppen.En dan, in de vierde fase , de ontspanning.

Chakra Breathing Meditatie

Deze meditatie bestaat uit twee fases. Bij deze actieve meditatie gebruik je diepe, snelle ademhaling en lichaamsbeweging om elk van de zeven chakra’s te openen en om bewustzijn, vitaliteit en stilte in je leven te brengen. Je kunt de meditatie het best op een lege maag doen. Een zeer krachtige techniek die veel emotionele blokkades kan doorbreken.

Nadabrahma Meditatie

Deze meditatie bestaat uit drie fases. De nadabrahma is de zoem meditatie: door het zoemen en de handbewegingen stemmen delen van je die in conflict zaten op elkaar af en breng je je hele wezen tot harmonie.
Dit is een zittende meditatie. Op Tibetaanse gongklanken maak je energie bewegingen met je handen en zoemgeluiden. Door deze bewegingen te maken en door de klanken en geluiden diep tot je lichaam en wezen te laten doordringen, worden alle energiestromen in het lichaam samen gebracht.

No Dimensions Meditatie

Deze meditatie bestaat uit drie fases.
Deze meditatie is heel goed om te aarden. Je haalt telkens diep adem van onder uit je buik en maakt aansluitend een serie bewegingen in zes richtingen, op prachtige, stimulerende oosterse muziek. In de tweede fase ga je draaien vanuit je centrum.

Gourishankar Meditatie

Deze meditatie bestaat uit vier fases
Een avondmeditatie die een uur duurt en waarbij je je, zoals Osho zegt, gaat voelen als op de top van de berg Gourishankar. Je begint met een speciale ademtechniek waarna je ontspannen in een kleine lichtbron staart. Daarna laat je je lichaam zachte bewegingen maken. Tenslotte ga je op de grond liggen en geniet je in stilte van de subtiele energie die in je lichaam is vrijgekomen.

Direct een afspraak plannen?

© 2018 Willy Haalebos – Praktijk voor Lichaamsgeorienteerde (Psycho)therapie.
All rights Reserved. lid SBLP 22124803. AGB-Code 90-038618. Gemaakt met ❤️ door Strike Design Online